Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. д-р Тодор Кантарджиев

...
Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. д-р Тодор Кантарджиев
Коментари Харесай

Кантарджиев: Има излишък от бързи тестове. Добре е част от бежанците да бъдат тествани

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. доктор Тодор Кантарджиев приказва по настоящи тематики в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

" Има остатък от бързи проби за ковид, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани. В една част от тях се открива разновидността на Омикрон, който се предава по-лесно, само че минава по-леко. 3 неща трябваше да бъдат направени по отношение на бежанците ", съобщи той.

Според него на бежанците е трябвало бързо да им бъде даден статут на краткотрайно пребиваващи, тъй като това дава опция да бъдат включени в българската здравноосигурителна система, както възрастните по този начин и децата.

" Децата бежанци, които ще постъпват в детските градини и учебни заведения, би трябвало да бъдат изследвани за полиомиелит, в Украйна тази ваксина не е наложителна. Трябва да бъдат изследвани за заболявания, свързани с имунитета, за хронични инфекциозни болести. В Украйна има доста пропуски в имунизационния календар, не се съблюдават имунизационните условия, има доста неимунизирани деца, срещу морбили да вземем за пример ", добави проф. Кантарджиев.

По думите му от над 300 секвенирани проби през вчерашния ден, 30 % са с този вид на Омикрон, 3 пъти по-малко като % влизат в болница.

" Това, че ограниченията падат, не значи, че хората не би трябвало да си спомнят 3 неща. Всеки културен човек си мие ръцете най-малко 12 пъти дневно, маските да се носят в градския превоз и където се събират доста хора, който кашля, киха, има хрема, главоболие и температура, да си стои у дома и да не прави подвиг измежду доста хора ", сподели още проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР